İhracatı son 4 yılda 250 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkan yerli yazılım, 4.5G ile birlikte altın çağına ulaşacak. YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, “2023’e kadar bölgesel merkez olacağız“ dedi.
Mobil internet hızını 3G’ye göre 10 kat daha artıracak olan 4.5G sayesinde yerli yazılım pazarında büyük bir sıçrama bekleniyor.
HEDEF BÖLGESEL MERKEZ
Bunun en büyük nedeni yerli ürün kullanım şartının yüzde 45’lere kadar ulaşıyor olması. 1 Nisan 2016’dan itibaren kullanıma sunulacak olan bu hizmet aynı zamanda kendi alanında dünya markaları çıkarmak için de büyük bir fırsat olarak görülüyor. BUGÜN’ün sorularını yanıtlayan Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, 4.5G’nin devreye girmesiyle Türk yazılımcılara özellikle mobil tarafta önemli bir fırsat penceresi açılacağını söyledi.
İSTİKRAR YENİDEN YAKALANIR
Güneş “Yeni dönemde akıllı şehir, akıllı ev, akıllı trafik, mobil sağlık ve makineler arası iletişim uygulamaları tamamen yerli yazılımın önünü açacak. Yani bu alanda bölgesel merkez olacağız. Yeni hükümetle bu ekonomik istikrarı yeniden yakalayacağız” dedi.4.8 TRiLYON $’LIK PAZAR
Güneş, dünya yazılım pazarının 4.8 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığına da dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Türkiye’de pazar 7 milyar dolara çıktı. Yılı 1 milyar dolarlık ihracatla kapatacağız. Bu dört yılda 750 milyon dolarlık artış demek. 10 yıl içinde dünya yazılım pastasından yüzde 1 bile pay alsak bu 50 milyar dolar eder. Yani 500 milyor dolarlık ihracat hedefinin yüzde 10’u buradan gelebilir.”
DEVLET DESTEĞi BÜYÜKUlusal ve uluslararası şirketler tarafından yerli yazılımın tercih edilmesiyle ilgili devletin büyük desteği olduğunu anlatan Güneş şunları söyledi: “Yerlilik oranlarıyla ilgili özellikle Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın büyük katkıları oldu. Bu vizyon yerli üretimi daha da güçlendirecek. Kamuda da yerli kullanım teşvik ediliyor.”
MURAT GÜLDEREN – BUGÜN GAZETESİ