
Katma değeri en yüksek sektörlerden biri olan Yerli Yazılım Sanayi olarak 2023 hedeflerimize ulaşmakta önemli rollerden birini üstleniyoruz. Günümüz de yazılımlar hayatın her alanına girmiş durumda. Ülke ve sektör olarak bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun büyük devlet vizyonları doğrultusunda hedefimiz, 2023 yılında 10 milyar Dolar yerli yazılım ihracatı ve 1 milyon gencimize istihdam sağlamak.
2011 yılında bu vizyonumuz doğrultusunda ve stratejimizi çok net olarak belirledik . YERLİ YAZILIM PAZARIMIZI BÜYÜTMEK.
Pazarımızı büyütebilmemizin 2 yolu var, Yerli Yazılım İhracatı ve Kamu da yerli yazılım kullanımını arttırmak.
Bu çerçevede hükümetimizin desteği ile yaptığımız çalışmalarla 2011’de 800 Milyon dolar olan Pazar büyüklüğümüzü 2013’de 1,7 Milyar Dolar seviyesine, 2014’de 6,8 Milyar Dolar seviyesine ulaştırdık.
İhracatımızı ise 250 milyon dolardan 690 milyon dolara çıkarttık.
2015 yıl sonu Yerli Yazılım ihracat hedefimiz 1 milyar dolara ulaşmak.
Mobil ve gömülü yazılımlar ile birlikte kurumsal yazılımlar ve bulut çözümleri özellikle öne çıktığımız başlıklar arasında, bunların dışında 42 dalda yazılım ürünlerimiz bulunuyor.
Bugün çalışmalarımız sonucunda 100’ün üzerinde farklı firma ile 50 ülkeye yazılım ihracatı yapıyoruz. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında yer alıyor. Hollanda, Pakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Endonezya, Dubai Katar, Rusya Federasyonu ve Balkan ülkeleri ikinci grupta yer alıyor.
Genç girişimcilerimize destek olamak amacıyla İstanbul Kalkınma (ISTKA) Ajansı desteği ile Girişimcilik Eğitim ve İnkübasyon Merkezi projemizi tamamladık. Bu kapsamda ortaya çıkacak ürünleri Karlsruhe (Almanya), New York, Houston, Chicago, Silikon Vadisi’ndeki yatırımcılar ile bir araya getireceğiz.
İstihdam için 2014 de Bahçeşehir Üniversitesiyle, 2015 de İstanbul Aydın Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversiteleri ile YASAD olarak iş garantili PROTOL imzaladık. Protokol gereği üniversitelerimizin müfredatlarında yapacakları düzenleme ile Bilgisayar ve Yazılım mühendisliği tüm mezunlarına iş garantisi sunulmasını sağladık.
Yerli Yazılım Sanayi olarak Savunma, Enerji, Saglık, Tarım, Ulaştırma, Telekom ve Eğitim de ülkemizi daha ileri taşıyıp uluslararası sahada rekabet edecek markalar yaratmak ve Bilgi İletişim Teknolojilerinde Bölgesel Merkez olmuş, global rekabet gücü yüksek Türkiye’mizin inşasına katkı sağlayabilmek için 2023 yılı vizyonumuzla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu vizyon ve beraberliğimizle biz yürekten inanıyoruz ki, Yakın Gelecekte Türkiyenin Petrolü YAZILIM olacaktır.
Doğan Ufuk Güneş
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı